Luni - Vineri9AM - 6PM
AdresaStr. Petre S. Aurelian, nr. 23, Sector 1, București, România
Ne găsiți și pe rețelele sociale

A fost aprobată Strategia Națională în Domeniul Achizițiilor Publice pentru 2023-2027

iunie 23, 2023

Prin HG nr. 554/2023, publicată în MO nr. 540 din 16.06.2023 a fost aprobata strategia Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice pentru perioada 2023 – 2027.

Strategia construiește pe rezultatul obținut în implementarea Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice 2015-2020 (HG 901/2015) și stabilește, printre altele, direcții pentru abordarea strategică a achizițiilor publice, în vederea încurajării îndeplinirii țintelor asociate obiectivelor de dezvoltare durabilă ale României și în vederea alocării responsabile a fondurilor publice. Recunoscând importanța operaționalizării conceptului de sustenabilitate și a responsabilității sociale, prin intermediul strategiei în achiziții sunt promovate practicile ecologice și sociale în achiziții.

Strategia are ca element central și profesionalizarea în domeniul achizițiilor publice. Prin acțiuni precum învățarea continuă și preocuparea pentru dezvoltarea competențelor profesioniștilor în achiziții, strategia urmărește consolidarea expertizei în achiziții publice, atât de relevantă și necesară în contextul evoluției continue a domeniului achizițiilor publice.

Strategia abordează și stimularea transformării digitale precum și un ecosistem de achiziții publice mai eficient și mai ușor de utilizat. Este de așteptat ca această transformare digitală să permită o mai bună gestionare a datelor și o accesibilitate sporită pentru toate părțile interesate.

În plus, strategia are în vedere stimularea continuării inițiativei de consolidare a cererii la nivelul administrației publice locale prin înființarea de unități de achiziții centralizate, în vederea reducerii costurilor la nivelul administrației, concentrării expertizei pe anumite categorii de achiziții și consolidării puterii de piață a achizițiilor publice precum și pentru îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor și prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora.