Luni - Vineri9AM - 6PM
AdresaStr. Petre S. Aurelian, nr. 23, Sector 1, București, România
Ne găsiți și pe rețelele sociale

Nu rata cele două aspecte de la nivel european dacă activezi în achiziții publice

noiembrie 23, 2022

Cel puțin următoarele două aspecte de la nivel european sunt relevante pentru autoritățile și entitățile contractante:

1. Curtea Europeană de Justiție clarifică, prin hotărârea curții în cauza C-54/21, aspecte relevante pentru personalul implicat în achiziții publice din autoritățile și entitățile contractante, respectiv:

  • modalitatea de aplicare a interdicției de divulgare (de către autoritățile contractante) a informațiilor pe care candidații și ofertanții le furnizează în contextul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, cu o detaliere în context specific a aspectelor legate de secret comercial (Directiva 2016/943) și „informații […] desemnate […] ca fiind confidențiale”.
  • utilizarea de factori de evaluare precum „concepția cu privire la dezvoltarea proiectelor/project development design’” sau „descrierea modului de executare a contractului/description of the manner of performance of the contract”- a căror realizare este preconizată în cadrul contractului de achiziții publice în discuție, evident cu condiția ca acești factori să fie însoțiți de precizări care să o evaluare obiectivă în context.

Mai multe informații referitoare la acest caz pot fi găsite accesând acest link.

2. Comisia Europeană a publicat Actul privind Europa interoperabilă (Propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUIde stabilire a unor măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga Uniune)

Prin această propunere Comisia urmărește îmbunătățirea interoperabilității și cooperării transfrontaliere în sectorul public din UE. Propunerea prevede și obligații specifice pentru autorități contractante care intenționează să înființeze o rețea și un sistem informatic nou sau să modifice în mod semnificativ o rețea și un sistem informatic existent care să permită furnizarea sau gestionarea electronică a serviciilor publice. Propunerea Comisiei urmează să fie analizată de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Mai multe informații pe acest subiect pot fi găsite accesând acest link.

Sursa foto: Guillaume Périgois, Unsplash